UA Press-Releases
Официальные пресс-релизы украинских телекоммуникационных компаний

НКРЗ взяла участь у засіданні Антимонопольного комітету України

Ярлыки:
14 жовтня 2009 року в.о. Голови НКРЗ Володимир Звєрєв взяв участь у засіданні Антимонопольного комітету України (далі – АМКУ) стосовно надання правової оцінки рекламній діяльності операторів мобільного зв’язку.

На засіданні також були присутні представники ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.», ЗАТ «Український мобільний зв’язок», ТОВ «Астеліт», асоціації «Телас» та представники засобів масової інформації.

За результатами проведеного дослідження Антимонопольним комітетом України, реклама мобільних операторів ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.», ЗАТ «Український мобільний зв’язок» та ТОВ «Астеліт» власних послуг не містить повних відомостей, що може вводити споживачів в оману. Зокрема, рекламуючи власні так звані «нульові тарифи», оператори не зазначають повні умови, за яких ці тарифи діють, через що у споживачів виникає думка про можливість користуватися такими тарифами за будь-яких умов.

Антимонопольний комітет України рекомендував ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.», ЗАТ «Український мобільний зв’язок» та ТОВ «Астеліт» у 10-денний термін припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді поширення відомостей з неповними даними про ціну на послуги, які вони надають.

Представники операторів мобільного зв’язку погодилися з рішенням АМКУ та зазначили, що рекомендації Комітету сприятимуть відкритій та прозорій конкуренції на ринку мобільного зв’язку.

За словами в.о. Голови НКРЗ Володимира Звєрєва співпраця НКРЗ та АМКУ при вирішенні цього питання дала позитивні результати.

Додаткова інформація

9 липня ц.р., НКРЗ прийняла рішення: заборонити операторам телекомунікацій встановлювати тарифи на послуги рухомого (мобільного) зв’язку у розмірі 0,00 грн. за тарифну одиницю послуги (часову чи кількісну) без урахування собівартості цих послуг та отримання прибутку; оскільки такі дії є порушенням вимог законодавства у сфері телекомунікацій (ст.67 Закону України «Про телекомунікації»), а також зобов’язати операторів телекомунікацій, що надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, надавати споживачам вичерпну інформацію про кінцеву вартість послуг і привести свою діяльність щодо інформування споживачів та встановлення тарифів у відповідність до законодавства у термін до 01.09.09. (Рішення НКРЗ від 09.07.09 №1579 «Про дотримання вимог законодавства України у сфері телекомунікацій»)

3 вересня ц.р., на засіданні НКРЗ було прийнято рішення «Про звернення до операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку», відповідно до якого в термін до 15 вересня 2009 року оператори телекомунікацій повинні були надати інформацію про наявність встановлених тарифних планів на послуги рухомого (мобільного) зв’язку із застосуванням тарифу 0,00 грн. за тарифну одиницю послуги (часову чи кількісну) та зразки рекламної продукції цих послуг, які використовуються з 1 вересня 2009 року. Рішення №1651 від 03.09.09 «Про розгляд проекту листа до операторів телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку»)

Відповідно до статті 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», поширенням інформації, що вводить в оману, є повідомлення суб’єктом господарювання, безпосередньо або через іншу особу, одній, кільком особам або невизначеному колу осіб, у тому числі в рекламі, неповних, неточних, неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що вплинули або можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) чи реалізації (продажу, поставки, виконання, надання) товарів, робіт, послуг цього суб’єкта господарювання.

Мобильная версия

Android-приложение

Followers


Артём Сухорослов