UA Press-Releases
Официальные пресс-релизы украинских телекоммуникационных компаний

Відбулося засідання Робочої групи з обговорення питань щодо дотримання законодавства України

Ярлыки:
12 лютого 2010 року під головуванням члена НКРЗ Людмили Артюшенко відбулося засідання Робочої групи НКРЗ за участі представників Антимонопольного комітету України, Держспоживстандарту України, НКРЗ, Асоціації «Телас», юридичної фірми «Arzinger» та операторів телекомунікацій. Розглянуто питання дотримання законодавства України при встановленні тарифів на послуги рухомого (мобільного) зв’язку та при застосуванні тарифних одиниць часу під час тарифікації цих послуг відповідно до вимог рішень НКРЗ.

У ході засідання було зазначено, що НКРЗ до цього часу займала позицію прийняття попереджувальних заходів з приводу порушених питань, операторам надавались відповідні роз’яснення, проводились спільні наради, збирались зразки рекламної продукції, тощо. Наразі, реалії сьогодення потребують від відповідальних державних органів спільних зусиль щодо запобігання порушення вимог законодавства про телекомунікації та забезпечення захисту прав споживачів.

Під час обговорення питання про виконання вимог рішення НКРЗ від 09.07.09 № 1579 стосовно встановлення тарифів на послуги рухомого (мобільного) зв’язку у розмірі 0,00 грн. та надання споживачам вичерпної інформації про кінцеву вартість послуг, оператори телекомунікацій підтвердили, що у дійсності «нульових тарифів», а саме, умов, які дозволяють споживачам безоплатно користуватися телекомунікаційними послугами не існує. «Нуль» використовується, як маркетинговий засіб для зацікавлення та привертання уваги споживача.

Представники Антимонопольного комітету України підтримали зазначену позицію НКРЗ та наголосили, що реклама повинна відповідати реаліям послуг, щоб споживачі були чітко й повноцінно обізнані про те, що дійсно стоїть за рекламною інформацією мобільних операторів.

Учасниками наради також було обговорено питання щодо дотримання законодавства України при застосуванні тарифних одиниць часу під час тарифікації послуг рухомого (мобільного) зв’язку операторами, зокрема, запобігання порушенню вимог законодавства в частині тарифікації телекомунікаційних послуг та захисту прав споживачів. Відповідно до Закону України «Про телекомунікації» та Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг у разі якщо оператор, провайдер телекомунікацій встановлює плату за телекомунікаційні послуги згідно з почасовими тарифами, то при розрахунках із споживачами він зобов’язаний враховувати лише повні тарифні одиниці часу.

Враховуючи, що порушене питання безпосередньо торкається захисту інтересів споживачів, Держспоживстандарт України запросив відповідні матеріали та пояснення від ЗАТ «Український мобільний зв’язок» та ТОВ «Астеліт» для проведення аналізу щодо повноти інформації про вартість послуг у рамках відповідних тарифних планів, яка доводиться цими операторами до споживачів.

Мобильная версия

Android-приложение

Followers


Артём Сухорослов