UA Press-Releases
Официальные пресс-релизы украинских телекоммуникационных компаний

Підписано Меморандум про співробітництво

Ярлыки:
Сьогодні, 19 лютого, Голова Національної комісії з питань регулювання зв’язку України Сергій Колобов та Голова Комісії з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки Валентина Андрєєва підписали Меморандум про співробітництво у сфері регулювання електронних комунікацій між регуляторними органами України та Латвії.

Головною метою Меморандуму є розвиток співробітництва у сфері регулювання електронних комунікацій через підтримку та реалізацію спільних заходів, обмін інформацією та досвідом між національними регуляторними органами України та Латвії.

З метою практичної реалізації Меморандуму сторони вирішили спільно проводити взаємні консультації та обмін інформацією щодо специфічних секторальних питань та стратегій і механізмів активної співпраці в рамках спільних проектів у сфері регулювання електронних комунікацій, вивчати роль регуляторних органів України та Латвії у забезпеченні розвитку сучасного сектора електронних комунікацій.

Також досягнуто домовленості щодо забезпечення обміну спеціалістами та експертами, організації спільних семінарів, симпозіумів у сфері регулювання електронних комунікацій.

Меморандум набуває чинності з дати його підписання.


Додаткова інформація

Комісія з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки – незалежна державна установа, яка відповідає за регулювання енергетичного, телекомунікаційного, поштового та залізничного секторів відповідно до Закону “Про регуляторів суспільних комунікацій” та відповідних нормативно-правових актів у сфері секторів, які регулюються.

До стратегічних завдань регулювання комунікацій належать:

– надання користувачам високоякісних, безперебійних та безпечних комунікацій за економічно обґрунтованими цінами;

– стимулювання ефективного та стійкого розвитку суспільних комунікацій для забезпечення прибутковості з переважанням економічних умов;

– сприяння економічно обґрунтованій конкуренції у регульованих секторах.

Для досягнення цих завдань регулятор виконує наступні функції:

– розробляє методології розрахунку тарифів;

– затверджує тарифи для комунікацій;

– видає ліцензії та контролює впровадження встановлених умов;

– контролює відповідність комунікацій до вимог якості та захисту навколишнього середовища, технічних правил, стандартів;

– здійснює досудове вирішення спорів тощо.

Політична, фінансова та інституційна незалежність є одним з базових принципів і передумовою успішної діяльності регулятора.

Виконання регуляторних функцій полягає у прийнятті рішень щодо актуальних політичних питань, до прикладу, тарифів на використання суспільних комунікацій. Тому важливим є збереження незалежності регулятора від будь-яких втручань уряду або політиків. У Законі “Про регуляторів суспільних комунікацій” встановлено, що рішення уряду або його інституцій не обмежують діяльність регулятора щодо виконання його функцій, прийняття рішень або прийняття нормативних актів. Ухвалені рішення та прийняті нормативні акти визнаються незаконними або анулюються тільки за рішенням суду.

Однією з характерних рис незалежності регулятора є його фінансування. Якщо регуляторні установи фінансуються з державного бюджету, існує можливість здійснення фінансового впливу на роботу організації. Зазначений ризик мінімізовано у Латвії, тому що фінансування регулятора здійснюється на кошти зборів з підприємств, які регулюються.

Мобильная версия

Android-приложение

Followers


Артём Сухорослов