UA Press-Releases
Официальные пресс-релизы украинских телекоммуникационных компаний

Заява ВАТ «Укртелеком» щодо необхідності створення Фонду універсальних послуг

У засобах масової інформації поширюється позиція мобільних операторів про їх бажання та прагнення заблокувати створення Фонду універсальних послуг, що є зрозумілим і логічним. Адже їхня мета – максимально ускладнити ефективну роботу Укртелекому у найбільш рентабельних сегментах ринку зв’язку (Інтернет, мобільний зв’язок, корпоративні мережі тощо) та змусити нашу компанію спрямовувати фінансові ресурси на підтримку збиткових послуг сільського зв’язку.

Мобільні оператори постійно та свідомо дезінформують суспільство, заявляючи, що створення Фонду універсальних послуг спрямовано на розвиток зв’язку у важкодоступних районах, одночасно заявляючи, що мобільним зв’язком вже давно покрито 99% території України. Отже необхідності у створенні Фонду взагалі не існує, нехай люди користуються мобільним зв’язком, а фіксований їм не потрібен.

Укртелеком заявляє, що метою створення Фонду універсальних послуг ні в якому разі не є бажання нашої компанії телефонізувати важкодоступні населені пункти (села, хутори, хати тощо), які взагалі неможливо телефонізувати. Мета Фонду – компенсувати ВСІМ операторам, які надають послуги фіксованого зв’язку за тарифами, що встановлюються ДЕРЖАВОЮ, різницю між реальною собівартістю послуги та встановленим тарифом. На сьогодні, держава в особі Національної комісії з питань регулювання зв’язку України встановлює тарифи на послуги місцевого та сільського зв’язку, які відносяться до універсальних послуг, тобто до послуг, які держава ГАРАНТУЄ усім громадянам України за ПРИЙНЯТНИМИ тарифами. Сьогодні Укртелеком надає послуги сільського зв’язку 1,4 мільйонам жителів України за абонентну плату у 12 гривень на місяць. Собівартість утримання однієї абонентської лінії набагато більша. Але ця послуга, ЗАКОНОДАВЧО гарантована державою. В усіх цивілізованих країнах проблема надання універсальної послуги за прийнятними для населення цінами вирішувалася у один і той же спосіб – створення Фонду універсальних послуг, коли усі оператори зв’язку роблять невеликі відрахування від своїх валових доходів у такий Фонд, а держава спрямовує кошти Фонду на компенсацію різниці між тарифами та собівартістю. Створення такого механізму визначено відповідними директивами Європейського союзу, директивами регуляторів ринку зв’язку у США, Канаді, Великій Британії, Росії. Фонд універсальних послуг діє СЬОГОДНІ в понад 160 країнах світу, і нікому не спадає на думку відносити його до якогось анахронізму.

Сьогодні Укртелеком не може більше нести на власних плечах всі витрати, пов’язані з наданням універсальних послуг. Тарифи – нижче собівартості. Варіанти вирішення завдання – прості та зрозумілі. Перший - створення Фонду універсальних послуг та продовження надання таких послуг з наступною компенсацією витрат з Фонду. Другий - виключення послуг місцевого та сільського зв’язку з переліку універсальних послуг та надання Укртелекому права самостійно встановлювати тарифи на ці послуги і самостійно приймати рішення про припинення надання таких послуг у районах, де вони не можуть бути рентабельними.

Укртелеком сподівається, що українські законодавці зможуть зробити правильний вибір між антисоціальним лобізмом мобільних операторів, спрямованим на руйнацію фіксованого зв’язку у сільській місцевості та державницьким завданням щодо забезпечення доступним зв’язком всіх громадян України.

Мобильная версия

Android-приложение

Followers


Артём Сухорослов